2010-02-12

Individuellt

Apropå mitt besök i skolan: En sak som slog mig var att man verkligen försöker låta varje elev arbeta i sin egen takt och på sitt sätt. Dagen började med att alla elever tog fram det de arbetar med just nu. Och ingenstans bland de runt 25 eleverna såg jag två elever som arbetade med samma uppgift!
De har olika läseböcker och ligger också på olika ställen i böckerna, som jag förstod det när jag senare under dagen fick sitta med i en läsgrupp, där eleverna läste högt för sin lärare och ett par av kompisarna.
Vilket jobb för läraren - bara det att hålla reda på vad eleverna gjort och inte! Och samtidigt hinna se varje elev - vad alla kan och inte kan. Som Öpedagoden här.
Eleverna var förresten väldigt självständiga. Nästan alla visste vad de skulle ta fram för något och vad de skulle göra. Och de flesta arbetade på, även om det blev lite rörigt och ljudligt ibland.
Duktiga var de också. Jag fick vara med och hjälpa till där det behövdes och det var så roligt att se att man, om de hade kört fast, bara behövde ge en liten tankepuff i rätt riktning, med någon lämplig fråga, för att de skulle komma vidare. Imponerad!

2 kommentarer:

  1. Välkommen till dagens skola =)

    SvaraRadera
  2. :)
    Försöker komma ihåg hur det var när man själv gick de första åren i skolan. Vad man fick göra när man var färdig med veckans mattetal och sånt. Men jag minns inte! Trist...

    SvaraRadera