2009-01-28

Mer om matsäckar. Och så skridskor också.

I förra inlägget länkade jag till artikel och krönika i Aftonbladet om matsäck i skolan. Det har fler bloggare gjort. (Trots registrering på Bloggportalen.se syns inte Familjen & Skolan - skolbarnsbloggen i listan med länkande bloggar, men nå, jag har ju bara börjat. Måste kolla upp mer om hur man gör för att synas.) Bläddra gärna igenom bloggarna som kommenterat artikeln och Malin Wollins krönika. Som vanligt får man hoppa över några som mest gillar att dissa och snacka skit. Men vissa har vettiga synpunkter, både för skoldirektörens tanke att ta bort matsäcks-kravet och för Malins åsikt om att det futtigt lite pengar det handlar om.

Malin förtydligade på bloggen att hennes krönika bara handlade om pengar, och bara om en inte alltför ofta förekommande matsäck. Så uppfattade också jag krönikan. En del menar då att det faktiskt kan vara svårt att få råd även med den lilla matsäcken. Sorgligt, men säkert helt sant.

Andra (t.ex. Tonårsmorsa) påpekar att det är så många andra utgifter också. Skridskor plus hjälmar ska köpas till isbaneutflykten. Cykel måste man ha om man ska med på cykelutflykten. Presenten till läraren. Eller flera om man har fler barn. Knytkalas. Kläder som passar klassfesten eller avslutningen. Och så vidare. Visst blir det en del till slut! Jag blir riktigt arg när Tonårsmorsa skriver om dålig framförhållning från skolans sida - självklart kan det vara tufft att hosta upp pengar till tre par skridskor och hjälmar (och matsäck!) med några dagars varsel!

Till slut finns det de som beskriver problem med matsäcken som egentligen inte handlar om pengar. Läs tex Trollhares kärleksfulla beskrivning av "dampfamiljerna". Flera omständigheter kan ju göra att det hackar i maskineriet som en familjs vardagsliv är. En tanke som slår mig är att skoldirektör Rapp kanske säger att det handlar om ekonomi, men att han egentligen är det dessa familjer han ser? Och inte vill "lämna ut" dem?

Hur är det hos oss?

Anna ska ha med sig en frukt varje dag. Inte alltid hon äter den. För oss är det inga problem. Måste fråga henne vid tillfälle om alla har med sig frukt.

Vi är glada att skolan har informerat i (åtminstone för oss tillräckligt) god tid om skridskoeftermiddagarna. Vi missade första tillfället. För att vi inte hade haft tid att åka och handla...! Dags att göra en tidsbudget? Nå, lite glömska var nog inblandad också.

Till klasskassan fick vi välja att lämna 80:- eller 100:-...! Detta efter en rätt märklig diskussion på föräldramötet. Läraren informerade om att skolan får begära max 80 kronor per läsår (eller var det termin?), men att föräldrarna får välja att ge mer, om de vill. Och så upprepade hon att hon absolut inte får begära något. Men frågan skulle ju inte kommit upp alls om man inte tyckte att det är rätt bra att ha lite pengar i klasskassan! Jaha, de flesta sa att det är väl okej att lämna någon hundring extra, så ni kan åka på museibesök och så. Men ingen vill naturligtvis säga käckt att "nu betalar vi alla ett par hundra så de har lite att röra sig med!" för man vet inte - någon kanske sitter där med ont i magen av pengadiskussionen!

Korvasbloggen skriver förresten om pengainsamlingar som verkar rätt magontframkallande, oavsett ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar