2009-01-28

Skolmaten är blä! Skolmaten är toppen!

Det visade sig att pastan på golvet verkligen hade skickats ut till skolbarnen. Med chauffören som filmade? Det hoppas jag verkligen inte...

Och i Spånga hittade barnen vassa metallbitar i sin mat. Är det verkligen inte självklart att man inte lagar mat nedanför ett tak som håller på att repareras?!

Varje skola borde ha en Carola Magnusson!

Jag hade förmånen att äta lunch på Annas skola en dag i höstas. Jättegod mat. Men det var ont om tid, tyckte jag. En dag några veckor senare kom hon hem och var jättehungrig. Hon hade inte hunnit äta färdigt sin lunch, eftersom nästa omgång elever kommit...

Mer om matsäckar. Och så skridskor också.

I förra inlägget länkade jag till artikel och krönika i Aftonbladet om matsäck i skolan. Det har fler bloggare gjort. (Trots registrering på Bloggportalen.se syns inte Familjen & Skolan - skolbarnsbloggen i listan med länkande bloggar, men nå, jag har ju bara börjat. Måste kolla upp mer om hur man gör för att synas.) Bläddra gärna igenom bloggarna som kommenterat artikeln och Malin Wollins krönika. Som vanligt får man hoppa över några som mest gillar att dissa och snacka skit. Men vissa har vettiga synpunkter, både för skoldirektörens tanke att ta bort matsäcks-kravet och för Malins åsikt om att det futtigt lite pengar det handlar om.

Malin förtydligade på bloggen att hennes krönika bara handlade om pengar, och bara om en inte alltför ofta förekommande matsäck. Så uppfattade också jag krönikan. En del menar då att det faktiskt kan vara svårt att få råd även med den lilla matsäcken. Sorgligt, men säkert helt sant.

Andra (t.ex. Tonårsmorsa) påpekar att det är så många andra utgifter också. Skridskor plus hjälmar ska köpas till isbaneutflykten. Cykel måste man ha om man ska med på cykelutflykten. Presenten till läraren. Eller flera om man har fler barn. Knytkalas. Kläder som passar klassfesten eller avslutningen. Och så vidare. Visst blir det en del till slut! Jag blir riktigt arg när Tonårsmorsa skriver om dålig framförhållning från skolans sida - självklart kan det vara tufft att hosta upp pengar till tre par skridskor och hjälmar (och matsäck!) med några dagars varsel!

Till slut finns det de som beskriver problem med matsäcken som egentligen inte handlar om pengar. Läs tex Trollhares kärleksfulla beskrivning av "dampfamiljerna". Flera omständigheter kan ju göra att det hackar i maskineriet som en familjs vardagsliv är. En tanke som slår mig är att skoldirektör Rapp kanske säger att det handlar om ekonomi, men att han egentligen är det dessa familjer han ser? Och inte vill "lämna ut" dem?

Hur är det hos oss?

Anna ska ha med sig en frukt varje dag. Inte alltid hon äter den. För oss är det inga problem. Måste fråga henne vid tillfälle om alla har med sig frukt.

Vi är glada att skolan har informerat i (åtminstone för oss tillräckligt) god tid om skridskoeftermiddagarna. Vi missade första tillfället. För att vi inte hade haft tid att åka och handla...! Dags att göra en tidsbudget? Nå, lite glömska var nog inblandad också.

Till klasskassan fick vi välja att lämna 80:- eller 100:-...! Detta efter en rätt märklig diskussion på föräldramötet. Läraren informerade om att skolan får begära max 80 kronor per läsår (eller var det termin?), men att föräldrarna får välja att ge mer, om de vill. Och så upprepade hon att hon absolut inte får begära något. Men frågan skulle ju inte kommit upp alls om man inte tyckte att det är rätt bra att ha lite pengar i klasskassan! Jaha, de flesta sa att det är väl okej att lämna någon hundring extra, så ni kan åka på museibesök och så. Men ingen vill naturligtvis säga käckt att "nu betalar vi alla ett par hundra så de har lite att röra sig med!" för man vet inte - någon kanske sitter där med ont i magen av pengadiskussionen!

Korvasbloggen skriver förresten om pengainsamlingar som verkar rätt magontframkallande, oavsett ekonomi.

2009-01-22

I-landsproblem?

Aftonbladet skriver om utgifter för skolbarnens matsäck, som enligt skoldirektör Stephan Rapp i Jönköping får redan ansträngd familjekassa att tippa. Nå, de nämner även utflykter och olika klassaktiviteter, utan att specificera vidare vilka kostnader det handlar om, samt Operation Dagsverke.
Men bladets krönikör Malin Wollin tycker det är tramsigt. "Men kom inte och snacka om att det är en pengafråga att slänga ner ett par mackor i en ask. Om en familj inte har råd med detta, vad har den familjen då råd med? Har de ens tak över huvudet?" skriver hon och ger ett räkneexempel på kostnaderna för en matsäck (som i och för sig är rätt fantasilös, men det vet man ju att ungarna brukar föredra det fantasilösa...haha).
Vad betyder det att skolan ska vara avgiftsfri?

2009-01-21

Mer genustänk i skolan, tack!

Alla snackar om jämställdhet, verkar det som. Men i skolans verklighet syns genusperspektivet tyvärr inte så mycket, enligt min erfarenhet. Häromdagen lyssnade jag till exempel på vår kommuns genuspedagog, som själv är lärare. Hon menade att förskolorna verkar ha lättare att uppfylla läroplanens tankar om att motarbeta de traditionella könsrollerna.

Nå, detta är viktigt och lär återkomma här på Familjen & Skolan.

Just nu tänkte jag passa på att förmedla tips om kurser för den som arbetar i skolan eller på andra sätt med barn och ungdomar. Det är Amnesty som arrangerar dem och jag har ingen aning om ifall de är bra. Men man får försöka sprida de initiativ som tas.

Det är två olika kurser med fokus på genus, sexualitet och normkritisk pedagogik:

- Verktyg för jämställdhetsarbete i en skolkontext
Grundkurs om genus och mänskliga rättigheter

- Normkritik och queerpedagogik
Likabehandlinsarbete med fokus på genus- och sexualitetsnormer

Kurserna ges i Stockholm, Göteborg och Malmö och vänder sig framförallt dig till som är verksam i skolans äldre årskurser, men är användbara för alla som jobbar med barn och ungdomar. Läs mer och anmäl dig.

2009-01-20

Läs högt och läs mycket!

Om några timmar har USA fått en ny president. P1-programmet "Barnen" i fredags inleddes med ett citat av Barack Obama, där han pratar om vikten av att läsa för barnen. Barack Obama, sägs det i programmet, talar ofta om allas gemensamma ansvar för barnens utbildning.

Lyssna på Barnen om att läsa för barnen. Är det något vi föräldrar kan göra, så är det att erbjuda massor av underbar högläsning!

Har du inte läst högt sedan mellanstadiets nervösa stakande? Det är inget att oroa sig för! Dina barn älskar dig vad du än gör, så vilka är bättre än barnen att öva sig på? Och från vår egen familj kan jag berätta om E, som gått från de första böckernas entoniga, stapplande högläsning till att numera totalt fånga barnens uppmärksamhet. E:s Mamma Mu-version är flera gånger bättre än cd-skivans...Och kan man dessutom göra alla skojiga ljud, som till exempel Labolina ger ifrån sig, då har man ju lite extra krydda att bidra med! :-)

Guldgruvan finns i ditt lokala bibliotek. Bibblan hittar du via kommunens webbplats.

2009-01-17

Läxhjälp

I F-klassen har man inga läxor. Men Anna vill gärna göra läxor. Så igår ordnade E en läxa åt henne. Hon gjorde hela.

Uppdatering 18/1: Det blev ytterligare två läxor under helgen. "Jag älskar att göra läxor!" Bäst att passa på så länge intresset finns! Man vet ju att det går upp och ner. Övningsböckerna med siffror och bokstäver var mycket populära en period när Anna var i femårsåldern, men efter ett tag föll de i glömska.

Du som har skolbarn som faktiskt får läxor kan läsa Martin Karlbergs tips om hur föräldrar kan hjälpa sina barn med läxorna. Bra tänk han har, tycker jag, t.ex att berömma - inte tjata! Och att föräldern ser till att ordna förutsättningarna och hjälpa till att strukturera arbetet.

2009-01-13

Skolbarnsbloggen startar

Kan man sakna något i bloggvärlden? Det finns ju tusen och åter tusen...Men jo, faktiskt. Jag har sökt mycket efter någon som bloggar om hur det är att ha barn i skolåldern. Om hur vi hemma kan hjälpa barnet, tankar om hur skolan fungerar eller borde fungera.
Visst har jag hittat en hel del kul och tänkvärda bloggar (lista kommer) - lärare som bloggar om sitt arbete och, inte minst, unga människor för vilka skolan är en viktig och naturlig del av livet. Men ingen förälder eller annan vårdnadshavare som bloggar om livet som skolbarnsfamilj. (Tipsa mig gärna om du vet någon.) Så här kommer en!